”Digital Galaxy” – agencja Deloitte Digital tworzy grę na smartwatche

Rozwój rynku wearables jest obecnie jednym z najdynamiczniejszych zjawisk technologicznych w Stanach Zjednoczonych, a od niedawna także i w Polsce. Zgodnie z tym trendem Deloitte Digital oferuje swoim klientom coraz więcej aplikacji i rozwiązań z zastosowaniem na inteligentne urządzenia tego typu. Agencja ma w przygotowaniu m.in. projekty na Oculus czy Samsung Gear, a swoją premierę miała w ostatnich dniach gra na smartwatche „Digital Galaxy”.

Zgodnie z prognozami firmy badawczej Gartner, rynek smartwatchy ma największy potencjał wzrostu przychodów wśród wszystkich wearables - przewiduje się, że w 2019 roku osiągnie on wartość 17,5 mld dolarów. Analitycy Gartnera przewidują także, że w 2016 roku o 48 procent wzrośnie użytkowanie smartwatchy na świecie, w dużej mierze dzięki rosnącej popularności wearables jako urządzeń definujących styl życia. Pomimo takich prognoz wzrostu, rynek gier i aplikacji z ich wykorzystaniem jest jeszcze nadal mało rozwinięty, a doświadczenia firm zarówno w Polsce, jak i za granicą, nie są w tym obszarze jeszcze bogate.

Deloitte Digital, rozwijając swoje kompetencje w tym zakresie, stworzył „Digital Galaxy” – grę dla użytkowników smartwatchy. Jej celem jest trafienie asteroidą w przelatującą przez ekran planetę: wystarczy dotknąć tarczę zegarka w odpowiednim momencie, by wystrzelić pocisk. Rozgrywka jest prosta i intuicyjna – może więc urozmaicić nudną podróż tramwajem czy stanie w długiej kolejce.

Smartwatche są nadal dość nowym zjawiskiem w Polsce, a wśród barier ich przyjmowania się na rynku jest m.in. brak odpowiedniej wiedzy na temat drzemiących w nich możliwości, a także wciąż jeszcze niewielkie doświadczenie firm w przygotowywaniu powiązanych aplikacji i gier. Rynek inteligentnych zegarków dopiero zaczyna się kształtować i myślę, że wkrótce Polacy docenią, że smartwatche to znacznie więcej niż tylko kolejny modny gadżet – mówi Michał Rygiel, Head of Digital Development Deloitte DigitalUsługi z zakresu wearables czy IoT wprowadzamy w agencji od ponad roku. Do tej pory koncentrowaliśmy się na projektach opartych na kontrolerze ruchu leap motion, projektując gry na potrzeby projektów dla naszych klientów oraz własnych akcji employer brandingowych. Dziś mamy już w przygotowaniu rozwiązania na urządzenia takie jak Oculus czy Samsung Gear. Nadal badamy możliwości smartwatchy, eksperymentujemy. Rozpatrujemy też potencjał zaadaptowania gry „Digital Galaxy” na inne platformy, tj.: Samsung Gear i Apple watchOS 2.

Gra „Digital Galaxy” dostępna jest na Google Play: http://bit.ly/1TeLbEA

Obecnie najczęstsze zastosowanie smartwatche mają w zakresie zdrowia i fitness, jako przyrządy treningowe, mierzące ilość spalonych kalorii, ciśnienie krwi czy puls. Ale już wkrótce będą w większym stopniu pomagać nam sterować domem czy kontrolować samochód. IoT rewolucjonizuje świat biznesu, a nowe technologie zaczynają być obecne w coraz to nowych obszarach naszego życia. Deloitte Digital należy do ścisłej czołówki firm, które są w stanie skutecznie wspierać klientów w wykorzystaniu możliwości, które oferuje nam Internet rzeczy.

Według raportu opublikowanego niedawno przez ALM Intelligence „Internet of Things IT Consulting 2015”, Deloitte zajmuje wiodącą pozycję wśród firm świadczących usługi doradcze z zakresu IoT.

DigitalGalaxy_smartwatch_game_03.png

DigitalGalaxy_smartwatch_game_04.png

DigitalGalaxy_smartwatch_game_01.png

DigitalGalaxy_smartwatch_game_02.png

Universe is the limit – Deloitte Digital creates a smartwatch game

Wearables is currently one of the fastest growing technological trends in the United States and it has recently picked up pace in Poland as well. To cater for this trend, Deloitte Digital offers to its clients more and more applications and solutions utilizing smart devices and products. The agency is presently working on projects for Oculus and Samsung Gear. This spring Deloitte has released a smartwatch game “Digital Galaxy”.